Bryde's Whale


Bryde’s Whale (Balaenoptera edeni)

Group formation: Solitary (mother-calf pair or larger feeding groups up to 20)

Size: males 12-15m, females 12-16m, calf 4m

Weight: ca 40tons, calf 1ton

Spout: 3-4m

Age: 40-70yrs

Sexual maturity: 8-11 yrs

Gestation: 11-12mths, with 2 yrs in between

Weaning: 6-7 months

Diet: Fish, planktonic crustaceans, and cephalopods.

Predators: killer whales, sharks, especially cookie cutter sharks.

Distribution: Worldwide within highly productive tropical, subtropical and warm temperate waters in all oceans from 40° South to 40° North, they do not migrate.

Raja Ampat: might be a local population but this is not confirmed yet.

Population size: global ca. 90.000 – 100.000

Conservation Status: Data Deficient ver 3.1, Pop. trend: unknown

Threats: Vessel collisions, whaling (Japan, Indonesia, Philippines), chemical and plastic pollution, man-made noise impacts (seismic surveys, military sonar), entanglement in fishing gear, over fishing.

Vocalizations: voicesinthesea-brydes-whale

Brydes-Whale_Chris-Studer-2015 (1 of 1)